Masalah bulu kucing gugur

Masalah bulu kucing yang melekat pada baju, sofa, permaidani dan sebagainya adalah perkara biasa. Tetapi amat merisaukan hati apabila masalah tersebut makin menjadi-jadi. Masalah keguguran pada bulu kucing sering terjadi terutama pada kucing yang berbulu lebat dan panjang.

 

Tahukah kamu apakah yang menyebabkan terjadinya masalah keguguran bulu kucing? Kebiasaannya kucing akan mengalami keguguran bulu sebanyak setahun sekali dan diikuti serentak dengan pertumbuhan bulu-bulu yang baru. Tetapi ada juga kucing yang mengalami dua kali setahun dengan jumlah yang tidak terlalu banyak.

 

Sebab-sebab yang lain adalah seperti kekurangan nutrisi, kelebihan vitamin juga adalah salah satu penyebabnya, Selain itu suhu kandang atau tempat tinggal kucing terlalu panas juga boleh menyebabkan keguguran bulu kucing, pemilihan syampu amat penting. Syampu yang tidak sesuai boleh menyebabkan keguguran bulu kucing. Selain itu kutu, tungau dan kulat juga adalah musuh utama pada kucing. Seperti manusia kucing juga mempunyai gangguan hormon, ini juga adalah salah satu penyebabnya. Alahan pada ubat dan gangguan antibodi yang tidak kuat juga membolehkan masalah bulu kucing gugur.

 

Terdapat banyak faktor kenapa bulu kucing gugur

1) kutu / lices

Lazimnya kucing akan gatal dan menggaru dengan tahap maksima, menyebabkan bulunya gugur.

Treatment: Gunakan Fur grow up Anti-lice, sapukan pada badan kucing tanpa bilas. Gunakan setiap hari.   

2) Fungus

Fungus kelihatan seperti debu yang boleh menyebabkan sel2 pada bulu kucing mati.

Treatment : Mandikan kucing menggunakan Newgenn petcares Anti-Microbial dan selepas itu sapukan serum pada badan kucing, biarkan sampai kering tidak perlu bilas.

 

3) Kekurangan Protein dan Vitamins

Makanan yang berasaskan meat by product mempunyai kandungan protein yang sedikit. Kucing memerlukan protein untuk membina kulit dan bulu yang sihat.

Treatment: Makanan yang berkualiti, makanan segar(raw), multi-vitamins dan juga brewer yeast

 

4) Bulu kering

Lazimnya ia disebabkan kekurangan minyak pada bulu dan juga penggunaan syampoo yang berlebihan

Treatment: Pastikan anda menggunakan syampoo mengikut sukatan yang disyorkan, minyak seperti salmon oil boleh membantu

 

5) Stress

Kadangkala kucing mengalami stress samada persekitaran atau kehadiran kucing lain. Ia lazimnya akan grooming dirinya secara keterlaluan atau menggaru sehingga bulu tanggal. Pastikan apa yang menyebabkan kucing stress dan take care of it

 

6) Dry skin

Dry skin lazimnya berpunca dari pemakanan. Boleh  bagitau apa jenis makanan u beri pada kucing u? makanan berkualiti murah lazimnya mengandungi kadar garam dan meat-by- products yang tinggi yang mana menjadikan kulit kucing dan gagal menghasilkan minyak bagi menjadikan bulu kucing lembab. Ia boleh dilihat dari warna bulu kucing yang pudar, kering, kucing lazimnya menggaru dan menjilat dengan lebih kerap. Jika kita menyikat bulu kucing ia lazimnya keluar dengan banyak

Treatment: Saya syorkan makanan berkualiti seperti RC Skincare, Royal Canin,  Innova Evo dan wet-food. Bagi Vitamins, gunakan salmon oil, evening primrose, Felovite II dan brewer yeast.

 

7) Penyakit kulit

Kutu , hama yang menggigit kucing boleh menjadikan kulit kucing tidak sihat dan bulunya mudah tertanggal. Anda boleh melihat kutu dengan adanya kutu atau bintik-bintik hitam pada bulu, manakala lices bintik  halus berwarna hitam.. dan kija diperhatikan dengan teliti ia akan bergerak.. lazimnya pada bahagian ruff (bulu leher). Bagi kucing yang alah (alergic) pada kutu ia akan menyebabkan penyakit lain seperti kudis dan kurap. ini akan menyebabkan bulu tertanggal dengan mudah.

Anda boleh membunuh kutu dengan menggunakan racun seperti Bio-groom atau Froontline. Tetapi jika terdapat kudis, anda perlu membawa kucing anda ke vet untuk diberi suntikan antibiotic

Lain-lain faktor:-

Bagi kucing berbulu panjang, jika cuaca terlalu panas terutama bagi rumah yang beratap zinc dan tiada aircond, ia akan menghadapi keguguran bulu yang ketara.