5 Tips Tinggalkan Si bulus Di Rumah

Entry kali ni, admin nak bg tips tinggalkan anak bulus di rumah. Actually ok je nak tinggal anak bulus kat umah,tapi "TOLONG" make sure kebajikan dorang dah cukup sebelum korang pergi berjimba..Tolong ye..kalo gase tak boleh buat,keluarkan duit hantar je boarding..jangan nak aniaya sesuka hati..So,korang Ikot tips aku kalo korang nak tinggal anak bulus korang dirumah..

 

Tips 1

  • Pastikan ruang mereka luas..masih boleh berjalan2..kalo tak de sangat pon,cage 3 tier tu pon dah ok..Bagi dorang selesa..boleh baring2..Jangan letak dalam tempat sempit..kesian..cuba kata ko orang bagi duduk dalam cage sempit 3,4 hari..ko boleh..?? Dok dalam jamban tak sampai 10 minit pon dah gelabah,telahla nak dok dalam cage..Make sure anak bulus selesa ok.

Tips 2

  • Sediakan bekas poo poo yang bersih dan secukupnya..kalo kucing ko tu lebih dari seekor, letakla 2 bekas berak,kucing ni pembersih..bekas dah penuh dia takkan masuk,sebab tu ada yang terberak kat luar bekas.pastikan pasir dan bekas tu cukup untuk beberapa hari korang tinggalkan dorang..

Tips 3

  • Bekas makanan haruslah besar..pandai2 bajet la..lagi elok beli bekas yang auto refill tu.. Macam aku pakai benda tu..mudah..aku isi penuh2..so kalo dorang makan,kibbles tu akan keluar sendiri ke dalam mangkuk..maknanya bekas makan dorang memang selalu penuh dengan makanan..Biar kibbles tu lebih tak pe..jangan tak cukup.

 

Tips 4 

Sediakan air bersih secukupnya.

Tips 5

  • Perkara penting..jangan letak apa2 kain untuk dorang.

Permulaan mungkin agak kucar kacir sebab dorang tak biasa,so dorang akan protes, tapi bila selalu kena tinggal,dorang makin pasrah.

Credit : chintadanisya

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published