Resipi Makanan Si Bulus

BAHAN-BAHAN

 

Cara-caranya;

1- Siang ikan, basuh bersih-bersih dan rebus sekali dengan lobak yang telah di potong kecil supaya senang nak blender.


2- Agak-agak da masak bahan-bahan tadi, toskan ikan-ikan rebusan tu kemudian asingkan isi ikan dari tulangnya.

3- Kemudian, isi-isi ikan tu hendaklah diblender skali dengan lobak. Jangan lupa letak air. Lagi elok guna semula air rebusan ikan-ikan tadi.
4- Lepas tu boleh la prepare jeli pula. Kalau x de agar-agar serbuk anda boleh guna agar-agar yang biasa tu. Yang ni kita guna agar-agar serbuk yang tanpa pewarna tu. 
5- Then, curahkan je jeli yang telah sebati tadi pada isi-isi ikan yang dah diblender tersebut. 
6- Biarkan sejuk kemudian boleh la dihidangkan pada si comel anda. Simple kan? Next time kita nak try guna sayur bayam pula.
 
Wet food yang telah siap dimasak ni boleh disejuk bekukan. Tempoh paling elok untuk disimpan selama 5 hari. 
 
 
Tips: Sebaik-baiknya rebus bahan-bahan di atas tanpa meletakkan perasa makanan tambahan seperti garam atau stok seperti kiub ayam/ikan bilis. Tidak elok untuk bulu si bulus. 
Credit : http://diariashmira.blogspot.my

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published